Еволюцията на TAG Heuer

Как TAG Heuer обнови своите водещи модели от 90-те години, емблематичен възход към 21 век.

С напредването на десетилетия часовниците от 80-те и 90-те, която кварцовите и дигиталните часовници са във възход, докато традиционните швейцарски механици са в голяма степен в хибернация, не са толкова богати на функции и дизайн. Но все пак, винаги има някои изключения, които доказват правилото, едно от които е спортният модел, който TAG Heuer пусна на пазара през 1987 г.: TAG Heuer S / El, който се развива през 1999 г. в по-известното и популярно въплъщение, TAG Heuer Link.

TAG Heuer Link Calibre 17 Chronograph

Представена само няколко години след като почитаната компания за маркови часовници Heuer, със седалище в швейцарския часовникарски център La Chaux-de-Fonds от 2001 г., е придобита от базираната в Люксембург холдингова компания Techniques d’Avant Garde (TAG), превръщайки се във фирма TAG Heuer която всички ние познаваме днес, S / El – стенограмата за „Sport Elegance“ – беше водещият символ на ново поколение часовници, лансиран под новата собственост на швейцарския часовник и трябваше да въплъти набор от шест спортни функции, които биха определили TAG Heuer’s продуктите през 90-те години. Те включваха 200-метра водоустойчивост, винтова коронка, двойни гривни със закопчалка, еднопосочни въртящи се рамки, сапфир кристали и светещи детайли. S / El, във всичките си различни превъплъщения, включващи предимно кварцови модели, някои цифрови, заедно с няколко автоматични, станаха най-продаваните часовници в епохата на TAG Heuer.

The TAG Heuer S/El “Sport Elegance”

Вдухновен от легендарния дизайнер на часовници Еди Скопфер – който също създаде часовниците от серията 2000 на TAG Heuer и ще продължи да проектира многобройни популярни модели за TAG Heuer, както и за различни други марки – S / El беше забележителен със своята силно нетрадиционна и моментално разпознаваема гривна, съставена от заключващи се двойно-S-образни връзки, всяка от две извити стоманени слитъци, които се интегрират безпроблемно с корпуса и чиито меки заоблени ръбове са ергономично проектирани за комфорт на китката. TAG Heuer, по същество, създаде първия часовник, който може да бъде разпознат незабавно не непременно по дизайна на циферблата или формата на корпуса.

TAG Heuer най-продаваните модели

През 1999 г., когато ренесансът на механичните часовници едва започва да събира сили, TAG Heuer произвежда серии S / El, преименувайки го на Link, за да отразява определящата характеристика на колекцията и прави няколко малки, но значителни естетически промени. Заоблените камъчета, и връзките на гривната бяха съвсем леко изрязани, ръцете на „Мерцедес“ на S / El бяха заменени с ръце в стил меч, а в цифрите на 12, 6 и 9 часа бяха добавени големи арабски цифри. Връзката – предлагана както в кварцова, така и в автоматична версия – ще бъде последният нов продукт, лансиран от TAG Heuer, преди да бъде придобит през 2001 г. от луксозната група LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), транзакция, която би се оказала значима както за колекцията на Link, така и за за по-старите, предимно “мъртви” модели, които до голяма степен бяха заменени като доминираща спортна колекция на марката до края на 20 век: Карера и Монако.

TAG Heuer Link vintage mushroom 1000

Връзката (каишката), която до края на 2002 г. не е имала име „Link“ на циферблата, продължава да се развива през всички етапи на моделите. През 2004 г. тя се сдобива с по-гладка, по-плоска рамка, двусекторно набиране и, във версиите на хронографа, всичко това допринася и часовника на следващо по-високо ниво на лукс. Тахиметровата скала на хронографите е преместена от циферблата до фиксираната рамка през 2006 г., а сапфирените калъфи започват да се появяват на моделите Link през 2007 г., отразявайки увеличената употреба на швейцарски механични автоматични движения в часовниците, като TAG Heuer’s Caliber 16 (ETA 7750 база), Калибър 5 (ЕТА 2824-2) и Калибър 6 (ЕТА 2895). Моделите от 2011 г. добавиха подложка с формата на възглавница, мотив с вертикална ивица върху циферблатите, преработени корони и тласкачи и по-тънки връзки във формата на S.

TAG Heuer Link Lady

TAG Heuer стана известен в модерната епоха – особено при управлението на настоящия изпълнителен директор Жан-Клод Бивър, който започна през 2014 г. – не толкова за младежко ориентираните маркетингови кампании, колкото за разнообразното си продуктово портфолио и една от многобройните знаменитости на марката, партньорства включват създадената през 2017 г. със супермодел Бела Хадид. Когато TAG Heuer разработваше специално проектиран часовник за Хадид, който да ѝ бъде представен на тържественото откриване на водещия бутик на компанията на Oxford Street в Лондон, беше преработената Link Lady, която беше избрана за шаблон. Часовникът, който е ограничен до 500 броя, има същия черен керамичен корпус и черен MOP циферблат, както стандартното издание, но добавя 12 диамантени индекса и 48 диаманта, поставени на рамката, както и специален корпус, гравиран с подписа на Хадид.