Apple Watch: плюсове и минуси

Apple Smartwatch

Умните часовници Apple Watch

Преди повече от единадесет години, след като Бил Гейтс лично представи смарт часовника на Microsoft по време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, WatchTime, написа статия озаглавена „Honk, ако искаш компютър на китката си!“ зададе се следния прост въпрос: „ Наистина ли някой иска тази измишльотина? “

Простете нескромността, но бях права. Умните часовници на Microsoft, произведени съвместно с Citizen, Fossil, Suunto и Swatch, бяха превъзходни. Умните часовници произведени от марките (Pebble, I’m Watch, Martian, Galaxy Gear и други), много малко хора са показали какъвто и да е знак, че искат компютър на китката.

Вече сме стигнали до това, което със сигурност е моментът на истината за смарт часовниците. На 9 септември 2015 година могъщият Apple представи Apple Watch, описан от New York Times като „миниатюрен компютър, прикован около китката.“ И накрая, веднъж завинаги, ние ще получим отговора на това, в което вярвам все още е основният въпрос относно смарт часовниците: някой наистина иска тези измишльотини? Ако Apple не успее да убеди американците да купуват смарт часовници, никой не може и приключението с smartwatch ще приключи.

Ще трябва да изчакаме малко за отговора, тъй като часовниците не се продават до април 2015 г. Междувременно нека оценим плюсовете и минусите на Apple Watch по отношение на някои решаващи критерии за смарт часовник.

ДИЗАЙН: PRO

Предишните умни часовници са панорамирани заради лошия им дизайн. „Geek chic“, научиха техните производители, има ограничена привлекателност. Apple е проектирала часовника си с традиционен правоъгълен дизайн на часовници, а ранните отзиви са положителни. „Устройството е зашеметяващо за гледане – пише Фархад Манджоо в„ Ню Йорк Таймс “, – с различни лица и ленти за часовници, които имат повече общо с луксозни бижута, отколкото с джаджи.“

Тим Брадшоу отбеляза във „Файненшъл таймс“: „Впечатлението беше, че тук най-накрая беше умният часовник, който се чувства повече като бижута, отколкото като технология.“ Дали редовните потребители (особено жените) споделят модния смисъл на технологичните репортери, остава да видим. Но според стила Apple Watch надмина своите конкуренти.

BATTERY LIFE:

Голямата консумация на енергия и краткият живот на батерията са основни проблеми при предишните интелигентни часовници. Фактът, че изпълнителният директор на Apple Тим Кук нямаше какво да каже за живота на батерията, говори много. Съобщава се, че ръководителите на Apple казаха на технологичната преса, че часовникът ще трябва да се зарежда всеки ден.

ЦЕНА:

Часовниците Apple Watches се предлагат в стоманени, алуминиеви и златни калъфи. Цените започват от $ 349 и тръгват нагоре. В допълнение, часовниците работят само с скорошен телефон на Apple. Новият iPhone 6 например струва 200 долара, а 6 Plus струва 300 долара. Този вид разходи може да разубеди някои потребители, които иначе биха могли да се интересуват, да опитат часовника.

kevin lynch

ФУНКЦИОНАЛНОСТ:

Apple Watch е зареден с функции и приложения, които оправдават високата цена. Приложенията на Apple Pay, приложения за здраве и фитнес, календар, навигация по карти, музикален плейър, известия, снимки, Siri и гласово търсене и други го правят най-функционалният инструмент за китки досега.